Yusuf İpek arkadaşımız Linux üstüne videolar çekiyor. Arada çektiği videolarda hatalar da oluyor. Yazdığım cevap kaybolmasın diye kendi bloğuma da koyayım istedim.
“Video için başta teşekkür ederim.
Çevrilmemiş dizge hatasını raporladım. O konu debian kurucu ile ilgili diye biliyorum.
Masaüstü simgeleri konusu biraz karışık. GNOME masaüstünü nautilus yani dosya yöneticisi sağlıyordu. Fakat ortada büyük bir teknik borç biriktiği için artık yeni geliştirmeleri zorlaştırdığından Masaüstü ve simge konusunu GNOME Shell (Kabuk) tarafına pasladılar. Artık GNOME Shell eklentileriyle masaüstü oluşturuluyor. Pardus da Desktop Icans NG uzantısını/eklentisini kullanıyor. Uzantılar üstünden bu uzantı dilenirse kapatılabilir.
Kurulumdan birkaç dk sonra normalde sağ üst köşedeki kaç güncelleme varolduğunu gösteren bir uyarı çıkması gerekiyordu. Sizin videonuzda bu uyarı çıkmadı. Mağazaya girdiğinizde de güncellemeleri kurmadığınız için test ederken güncellenmiş mağaza uygulamasını test edemediniz.
Pardus Mağaza’nın olmasının sebebi aslında GNOME değil de Xfce tarafında bir mağazanın olmaması. Bu mağaza olmadığı için Pardus mağazası makul bir çözüm oluyor. Fark ettiyseniz GNOME sürümü Pardus için ikincil ve daha çok son kullanıcıya yönelik, Xfce sürümü ise kurumlar tarafına daha çok bakıyor.
Depo kısmında biraz isimlendirme yetersiz gibi. Depolarda ara gibi bir özellik. Depoları düzenlemek yerine paket aramaya ve paketleri elle kurmaya yarıyor. Mesela x komutuyla z paketini kur demek yerine depoda x paketini aratıp yükle düğmesine basın denilmesi mümkün oluyor. Bu haliyle de Pardus Mağazası GNOME mağazası + basit paket yönetimi özelliği de kazanıyor.
Brasero, GNOME tarafından geliştirilen ve tahmin edeceğiniz gibi çok eski bir uygulama. Kurumlarda halen CD/DVD yazıldığını düşünüyorum.
Takladığınızda açılan Paket Güncelleme uygulaması yine GNOME tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Pardus ile ilgisi yok. Yani yine de tek arayüz üstünde toplama gibi bir durum yok.
İlaveten Disk Kalıbı Yazıcı ile USB biçimlendiriciyi neden birleştirsinler. Öneriniz pek makul gelmedi. Elden geldiğince bir uygulamanın tek ve üstüne düşünülen işi yapması hedeflenmiş görünüyor. Ayrıca USB biçimlendirici normalde GNOME tarafında varolan bir uygulama da değil.
Synaptic’in kullanılmasının sebebi kendisinin çok eski bir uygulama olması ve Deb paketleri ile ilişkisi. Deb paketlerini kurup kaldırmak için çok eskiden beri kullanılıyor ve Pardus Mağazası ile Bu paket arasında bir ilişki yok. Arka tarafta da bu paketi kullanmıyor. Yine de varolması güzel çünkü Debian, Ubuntu veya başka deb tabanlı paket kullanmış kişilere kolaylık sağlıyor. Atladığınız kısımdaki Pardus Mağazası ile gelen paketler Synaptic kadar verimli çalışmıyor (şahsi kanaatim).
Video sırasında Bilgisayarım üstüne tıklamadığınız için fark etmediniz ama kendisi yeni bir yazılım. Özellikle Windows kullanıcıları hedeflenerek Pardus ekibi tarafından geliştirilmiş. GNOME tarafında bu tarz bir uygulama yok.”