Söyleşi konuğumuz Sabri ÜNAL, açık kaynağı tercih sebeplerini ve Pardus’a verdiği desteği anlattı.
Pardus ve açık kaynak yazılım dünyasına katkıda bulunan deneyimli Pardus Gönüllüleri neler yaptı/yapıyor? Açık kaynak dünyasında söz sahibi kişilerin deneyim ve görüşlerini bizlerle paylaştığı söyleşilerimizi bu bölümde sizlerle buluşturuyoruz. Söyleşilerimizin bu bölümünde GNOME, MyPaint ve GIMP çevirmenlerinden ve topluluk portalımıza da yazılarıyla destek veren olan Sabri Ünal ile yaptık:
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1982 doğumluyum. Bilgisayarla tanışmam lise yıllarıma denk gelir. İlk bilgisayarıma 2002 yılında 20 yaşında sahip oldum. 20 yıldır bilgisayarsız çok az günüm geçmiştir. Ağırlıklı olarak kitapla ilgili işlerde 10 yıl çalıştım. 2012’den sonra freelancer olarak çalışmaya başladım. 2013’te Malezya’da 6 ay güzel günler geçirdim. Dil kursu için 2017’de 1 yıldan uzun süre Malta’da bulundum.
Linux ve özgür yazılımlar ile nasıl tanıştınız? Neden Linux?
Muhtemelen LINUXnet dergisinin 2. sayısı ile birlikte Linux ile tanıştım. Derginin yanında 6 CD’de hediye geliyordu ve CD’ler içinde MandrakeLinux 10.1 Community sürümü de vardı. Kurmayı başardığımı çok iyi hatırlıyorum. Maalesef bu kısa tanışma çok uzun sürmedi. Yine de güzel bir intiba bıraktı. Önceleri Windows altında özgür yazılım araçları kullanıyordum. Kullandığım şirket ağından bilgisayarıma virüs bulaşmasından bıktığım bir gün Linux’a kesin geçiş yapmaya karar verdim. Haziran, 2010.
Katkı vermeye nasıl ve ne zaman başladınız?
Öğrencilerle birlikte çıkardığımız bir dergi için forum’a ihtiyacımız vardı ve 2005 yılında phpBB ile tanıştım. O dönemde, phpBB için çeşitli modlar hazırladım, varolan modların ve phpBB yeni sürümlerinin çevirilerine katkıda bulundum ve 2006 yılında kendi yakushaBB “premod”umu dağıtmaya başladım. Çok geçmeden phpBB projesinin 3.X serisine başlaması ve phpBB 2.X serisine desteğini kesmesi sonrası 2007 mart ayında projeye destek vermeyi kestim. phpBB 3.X serisinin çevirilerine de katkıda bulunmaya devam ediyordum. 2008 yılında acikkaynaktv.com sitesi adında Windows işletim sistemine özel özgür yazılımlar için dosya indirme sitesi kurdum. 2010 yılında siteyi kendim yeniden yazdım fakat katkı veren olmayınca 2010 sonunda yayın hayatını sonlandırdım. Kendim de zaten Linux’a kesin geçiş yapmıştım. Eylül 2011 yılında linuxhaber.com diye kısa Linux haberleri yayınlayan bir site kurdum. Twitter mantığından fazlasıyla esinlenmiştim fakat okuyucu yokluğundan siteyi devam ettirmedim ve aynı yıl yayın hayatına son verdim.
Özgür yazılımlara ne tür bir katkı veriyorsunuz?
Çoğunlukla çeviri katkısı veriyorum. En çok katkı verdiğim yazılımlar GIMP ve MyPaint’dir. Onun dışında da GNOME çerçevesi içinde çevirdiğimiz küçük çeviriler veya tamamlama çevirileri bulunmaktadır. Hata bildirimi konusunda da aslında iyiyimdir. Ben hatayı bulmam, hata beni bulur derim. Maalesef kod katkısında bulunduğum yazılımlar çok az ve yine çoğu çeviri ile ilgili küçük düzeltmeler.
Katkılarınız karşılığında ne alıyorsunuz?
Şimdiye kadar hiçbir katkımdan dolayı bir karşılık almadım. Daha çok tecrübe kazandım diyebilirim. İlerde bu tecrübeleri yazılım hayatımda dikkate almaya çalıştığım olmuştur.
Hangi özgür yazılım uygulama ve bileşenlerini sık kullanıyorsunuz?
İşyerinde Linux yüklü makineler olsa da onlarla bir ilgim bulunmuyor. Uzun zamandır sadece kendi sitelerim için kodlama yapıyorum. Firefox, Thunderbird, GIMP, FileZilla, Kate, Apache, PHP, MariaDB, phpMyAdmin ve Git sürüm takip sistemini kullanıyorum. GNOME masaüstü ortamını tercih ediyorum ve VLC medya oynatıcısını bilerek tercih ediyorum. CollaboraOffice (LibreOffice türevi), qBittorrent ve Gitg de işimi kolaylaştıran araçlar.
Açık kaynak yazılım topluluklarının sizin için anlamı nedir? Bu topluluklar ve yaptıkları işlerden nasıl yararlandınız?
GNOME ve GIMP geliştirme ve çeviri ekiplerini seviyorum. Çok gürültü yapmadan en iyisini ortaya koymaya çalışıyorlar. Topluluklar tecrübe paylaşımında ve farkındalık oluşturmakta önemli roller üstlenebiliyor. Topluluklarda genelde insanlar geçici olsa da paylaşımları daha kalıcı olabiliyor.
Pardus topluluğu katkıcı adaylarına tavsiyeleriniz neler?
- Gördüğünüz hatayı bildirin. Küçük bir çeviri hatası veya önerisi bile olsa hata bildirmekten çekinmeyin.
- Programlama beceriniz varsa kaynak kodlarına katkıda bulunmaya çalışın.
- Çevirisi eksik yazılımları ilgili ekiplerle iletişime geçip çevirmeye çalışın.
- Birbirinizin sorunlarını çözmeye çalışın.
- Yapıcı olmaya çalışın.
- Paylaşmaktan çekinmeyin.
Not: Bu yazı ilk defa Pardus Gönüllü bloğunda yayınlanmıştır: https://gonullu.pardus.org.tr/pardus-destekcileri-ne-dusunuyor-sabri-unal/