Kendi kendimle röportaj yapmış gibi oldum ama nasıl Linux kullanıcısı olduğumu kayıt altına almak istedim.

– Linux ile nasıl tanıştınız?
– Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?
– Eğer ki tam daimi bir Linux kullacısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?
– Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?
– Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?

İşte Cevaplarım!

– Linux ile nasıl tanıştınız?

Tam olarak hatırlamıyorum ama 2006-2007 yıllarında yayınlanan LinuxNet dergisinin çeşitli sayılarını alıp hediye edilen Linux dağıtımlarını bilgisayarıma kurup kullandığımı hatırlıyorum. Lakin kalıcı bir internet bağlantım olmadığı için bu denemelerimin başarılı olduğunu söyleyemem.

– Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?

İlk başta Ubuntu ile gelen ve windows içine Linux kurmaya yarayan araçlarla dual-boot olarak Linux kullandığımı düşünüyorum. Sanal makine kurmayı çok daha sonra öğrendim.

– Eğer ki tam daimi bir Linux kullacısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?

Aslında uzun süre 2007-2010 arasında açık kaynak üstüne bir şeyler yapmaya çalıştım. Yazılım indirme sitesi yaptığım bile oldu ki o yıllarda çok popülerdi. O bahaneyle pek çok özgür yazılımı tanıdım. Sonrasında kendimi sahipli ve paralı yazılımlar yerine özgür yazılımlar ile iş yaparken buldum. 2010 yılında bir firmada sistem yöneticisi olarak çalışıyordum ve 25+ bilgisayar vardı ve hepsine virüs bulaştı. O sıralar ben dual-boot olarak Linux kullanıcısıydım. Virüsten kurtulmak için tüm bilgisayarları o zamanki en güncel Windows sürümüne geçirdik. Bu geçişe kendi bilgisayarım da dahildi. Hatta muhasebe ve önemli bilgisayarlar için antivirüs programları da aldık. Lakin bir hafta sonra kendi bilgisayarımda virüs bulunca artık yeter deyip kesin olarak 2010 yılında Linux’a geçiş yaptım ve yaptığım ilk işlerden birisi bu foruma üye olmak oldu.

– Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?

Şahsen bireysel bir kullanıcıyım. Genelde PHP altında çeşitli siteler hazırlamışlığım var (30 kadar). Yazdığım işler her zaman Linux sunucularda çalıştı. Şu an 3 sitem var ve hepsi Cloud olarak Linux sunucularda çalışıyor. Çalıştığım şirkette de çeşitli Linux/Unix makinalar var lakin benim işim gereği o makinalarla hiçbir alakam yok.

– Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?

PHP ile programlama yaptığım için PHP, MySQL/MariaDB, Apache çoğu zaman kurulu oluyor. Eski kafalı olduğum için halen FileZilla ile siteyi canlıya alıyorum. LFTP ile yedekleme yapıyorum. Git ile sürüm takibi yapıyorum. Yazdığım kodların bir kısmını Github, çoğunu BitBucket üzerinde yedekliyorum. Gitg uygulaması ile yazdığım kodları yedeklemeden önce gözden geçiriyorum. Kate ile kodlama yapıyorum. Nautilus arada çakıldığı için Dolphin dosya yöneticisi de yedek olarak daima kurulu. Thunderbird ile mail takibi yapıyorum. Ana internet tarayıcım Firefox, arada Chrome ile de bakmam gerektiği oluyor. Tabii ki ofis yazılımlarına gerek duyduğum oluyor. Appimage olarak LibreOffice ve gecelik sürüm olarak Collabora Office kurulu. Gimp benim için vazgeçilmez bir uygulama. WinFF’i videoların biçimlerini değiştirmem gerektiğinde kullanıyorum. Doğal olarak ffmpeg kullanmış oluyorum. Torrent için qBittorrent uygulamasını kullanıyorum. Mağaza yerine Synaptic kurulu. Çoğu zaman terminalden yazılım kurup kaldırıyorum. XnConvert isimli yazılım ile resimleri toplu olarak genelde format değiştiriyor veya toplu olarak küçültüyorum. Müzik için youtube, video için VLC işimi görüyor. En son olarak Virtualbox kurulu. Arada farklı dağıtımları denemek için ihtiyaç oluyor.

Teşekkürler.

Dipnot: WordPress, SMF Forum, phpBB forum sistemlerini de kullandığım özgür araçlar arasında saymam gerekirdi. Unutmuşum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir